Terug naar boven

Hoe werkt alternatieve therapie?

Alternatieve therapie kan nuttig zijn bij zeer veel uiteenlopende klachten, zowel emotioneel, psychisch als lichamelijk.
Maar hoe werkt alternatieve therapie nu eigenlijk? En wat moet je weten over het verloop van de alternatieve therapie?

Vind meteen een behandelaar. Of lees hieronder meer info over:

Het kennismakingsgesprek
Het verloop van de alternatieve therapie
Regelmaat, duur en prijzen

Het kennismakingsgesprek

Wanneer je een behandelaar gekozen hebt die je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Je hoeft bij het maken van een afspraak je verhaal nog niet te delen. Tijdens het intakegesprek maakt de behandelaar hier ruim de tijd voor.

Deze ontmoeting dient ervoor om te kijken of de behandelaar iets voor je kan betekenen. De behandelaar krijgt een beeld van jouw verhaal en jouw klacht en jij krijgt een beeld van de werkwijze en de behandelaar als persoon.
Tijdens dit gesprek stellen jullie een hulpvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken en hoe gaan jullie dat doen).

Tijdens dit intakegesprek kan je ook voelen of het ‘klikt’ tussen jou en de behandelaar, wat heel belangrijk is voor een goed verloop van de alternatieve therapie. Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg.

Een kennismakingsgesprek wordt meestal aangerekend als een gewone sessie en is meestal even lang (gemiddeld 1u of 1u30). Vraag hierover gerust informatie bij het maken van deze afspraak.

Vind een behandelaar

Het verloop van de alternatieve therapie

Tijdens de volgende sessies ga je dieper in op jouw thema. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier,…) afhankelijk van de alternatieve therapievorm en de hulpvraag. Er zijn vele methoden van alternatieve therapie. De aanpak kan ook verschillen van sessie tot sessie. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de manier van werken.

Na enkele alternatieve therapie sessies kan je even stilstaan en nagaan of de werking en het contact goed voelt. Het is aangewezen om de alternatieve therapie enkele sessies uit te proberen omdat je meestal wat moet wennen aan de nieuwe manier van omgaan met jezelf.


Lees meer over Wat doet een behandelaar?

Regelmaat, duur en prijs

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw gevoel. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook.

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoelang een traject van alternatieve therapie duurt en hoeveel consults nodig zijn om van je klacht af te geraken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, je budget,… Enkele sessies zijn vaak wel nodig voor je effect begint te voelen. Algemeen zou je kunnen stellen dat een traject van alternatieve therapie tussen 5 weken en een jaar doeltreffend zou moeten zijn. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de vraag en jouw behoefte.

Je kiest zelf hoelang je in begeleiding gaat en wanneer je de alternatieve therapie stopzet. Soms geeft de behandelaar aan dat het doel bereikt is en dat je zelfstandig verder kan. Je kan dit ook zelf aangeven wanneer dat goed voelt voor je.

Een vaste prijs voor alternatieve therapie is er niet. Gangbaar is een prijs tussen 60 euro en 80 euro. Maar dit kan erg verschillen per alternatieve therapievorm of duur van de sessie. Bekijk dit op de persoonlijke pagina van de behandelaar of vraag dit voor je een afspraak maakt.

Vind meteen Behandelaar Antwerpen, Behandelaar Gent, Behandelaar Leuven, Behandelaar Mechelen, Behandelaar Brugge, Behandelaar Aalst, Behandelaar Brussel, Behandelaar Kortrijk.

Of vind een behandelaar in je buurt