Terug naar boven

Hoe vind ik een goede behandelaar?

behandelaargesprekDe gepaste behandelaar vinden is belangrijk voor een succesvolle begeleiding. Via onze zoekfunctie kun je eenvoudig een behandelaar zoeken. Vind hier alle info om een geschikte behandelaar te vinden!

Vind meteen een behandelaar in je buurt via Behandelaar Antwerpen, Behandelaar Gent, Behandelaar Leuven, Behandelaar Mechelen, Behandelaar Brugge, Behandelaar Limburg, Behandelaar Aalst, Behandelaar Brussel, Behandelaar Kortrijk.

Of lees hieronder info over:

Wat is een goede behandelaar?
Een behandelaar die bij je past!
Tips

Wat is een goede behandelaar?

Er bestaat niet zoiets als de perfecte behandelaar. Elke begeleiding is aangepast aan je specifieke vraag en aan jou als persoon. De vraag hoort dus te zijn: Wat is een goede behandelaar voor jou?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de alternatieve therapievorm, jouw vraag, het geslacht en de leeftijd van de behandelaar, de bereikbaarheid, de persoonlijke eigenschappen van de behandelaar en de wisselwerking tussen jullie.

Alternatieve therapie vraagt om een persoonlijke benadering en, ondanks specifieke methodes, is alternatieve therapie dus erg variabel. De ene behandelaar zal erg oplossingsgericht of directief zijn, terwijl de andere eerder empathisch en samenwerkend is. Ook de werkbaarheid van verschillende methodes varieert van persoon tot persoon. Niets is goed of fout, het is afhankelijk van je persoonlijkheid en je noden.

Geslacht

Je kan een voorkeur hebben voor een mannelijke of net een vrouwelijke behandelaar. Beiden hebben hun kwaliteiten. Je thema kan hierin bepalend zijn, maar ook je gevoel van comfort en veiligheid en je levensfase hebben invloed. Volg hierin je gevoel of vraag voor een kennismakingsgesprek indien je twijfelt.

Leeftijd

De leeftijd van de behandelaar kan invloed hebben op jouw keuze. Voel je je meer op je gemak bij iemand die wat ouder is dan jou? Of verkies je een behandelaar die even oud of jonger is dan jou? Soms stelt men dat de behandelaar best ongeveer 10 jaar ouder is dan jou. Maar dat is zeker geen vereiste.

Jonge behandelaars kunnen je verbazen. Ze hebben andere vaardigheden en kwaliteiten dan behandelaars die al lang in het werkveld staan.

Jouw vraag

Bij het kiezen van een deskundige behandelaar is het raadzaam te bekijken wie deze behandelaar is en wat hij of zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de behandelaar ervaring met jouw klacht, wat is zijn of haar opleiding?

Behandelaars zijn capabel om uiteenlopende vragen te begeleiden. In het kennismakingsgesprek kan je jouw vraag voorleggen en kijken of de behandelaar iets voor je kan betekenen.

Bereikbaarheid

Uiteraard heeft de praktische kant ook veel invloed. De tijd die je neemt voor jezelf moet comfortabel zijn. Een behandelaar in je buurt kan je beter combineren met werk, gezin of vrije tijd. Maar soms kan het ook aangenamer zijn een behandelaar te kiezen die juist verder woont, om sociale aspecten te vermijden. Indien nodig kan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer handig zijn.

Verschillende alternatieve therapievormen

Binnen de alternatieve therapie zijn er verschillende methodes en technieken. Ze maken de aanpak specifiek, of richten zich op een ander thema, maar aan de basis werken ze vaak rond hetzelfde: veranderingsprocessen op gang brengen.

Lees hier meer info over alle soorten alternatieve therapie.

Een behandelaar die bij je past

Bij het zoeken naar een geschikte behandelaar is het belangrijk dat er een goede wisselwerking is tussen jullie. Dit gevoel is minstens even belangrijk als de methode of de opleiding. Om het alternatieve therapietraject te laten slagen is het essentieel dat jij je comfortabel voelt. Los van de vaardigheden van de behandelaar, heeft dit ook te maken met de behandelaar als persoon. Door het lezen van de persoonlijke tekst op het profiel krijg je een ruimer beeld van wie deze behandelaar is.

Als het profiel van een behandelaar je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.

Tips

Goed begonnen is half gewonnen! Onze tips nog even op een rijtje:

  • Neem je tijd om een goede behandelaar te zoeken. Hierdoor is de kans groter dat je meteen een behandelaar vindt die bij jou past.
  • Bekijk uitvoerig verschillende profielen en lees de persoonlijke tekst!
  • Volg je gevoel!
  • Het kennismakingsgesprek kan veel duidelijk maken. Aarzel niet om tijdens dit gesprek veel vragen te stellen. Je mag gerust na dit gesprek ook kiezen voor iemand anders.

Nog vragen?

Heb je vragen over de manier van werken, begeleiding bij jouw klachten, praktische vragen over de prijs of duur, stel ze dan gerust aan de behandelaar. Je kan dit vooraf doen of uitgebreider tijdens een oriƫnteringsgesprek.
Of lees meer over 'hoe werkt alternatieve therapie'!

Via onze uitgebreide zoekfunctie kun je gemakkelijk een behandelaar zoeken.