Terug naar boven

Info voor behandelaars over alternatieve therapie-ervaringen

Sinds kort kunnen cliënten hun positieve ervaring met therapie op Vind-een-Alternatief.be plaatsen. We geven jou als behandelaar graag meer informatie over hoe we met deze ervaringen omgaan. Wat zijn deze therapie-ervaringen nu net? En wat zijn ze zeker niet?

Ben je geen behandelaar? Klik dan hier voor het ingeven van jouw ervaring, of voor het lezen van de ervaringen van anderen die jou voorgegaan zijn.

Ons doel

Vind-een-Alternatief.be wil de drempel naar therapie verlagen en het taboe daarrond doorbreken. We willen mensen laten voelen dat het oké is om hulp nodig te hebben en deze te vragen. Levensechte therapie-ervaringen geschreven door cliënten in een gelijkaardige situatie verhogen het vertrouwen in therapie bij mensen die voorlopig nog twijfelen. En, geven hen zo het nodige duwtje in de rug bij hun zoektocht naar hulp.

Wat zijn therapie-ervaringen NIET?

 • Geen plaats om kritiek te uiten: Ervaringen waarin iemand zich negatief uitlaat over een specifieke behandelaar, een bepaalde alternatieve therapievorm of alternatieve therapie in het algemeen, zullen niet online komen. De ervaringen die we verzamelen hebben namelijk als doel om voor zoekende mensen de stap naar alternatieve therapie te vergemakkelijken. Met een negatieve ervaring kunnen cliënten terecht bij de behandelaar of bij de beroepsvereniging van de behandelaar.
 • Geen review of beoordelingssysteem voor individuele behandelaars of alternatieve therapievormen (positief of negatief): Er kunnen geen sterren of een beoordeling gegeven worden. Noch aan een behandelaar, noch voor een alternatieve therapievorm.
 • De ervaringen worden niet gekoppeld aan een bepaalde behandelaar en evenmin getoond op de profielpagina van de behandelaar. Ook de volledige naam van de behandelaar wordt nooit vermeld (De voornaam wordt wel vermeld). Ervaringen die enkel gaan over de behandelaar, i.p.v. over de therapie-ervaring, worden niet geplaatst.
 • Als behandelaar ben je absoluut niet verplicht om jouw cliënten te vragen hun ervaring op Vind-een-Alternatief.be te plaatsen.

Wat zijn therapie-ervaringen WEL?

 • Levensechte positieve therapie-ervaringen geschreven door echte cliënten.
 • Steeds met aandacht voor de identiteit en het welzijn van de cliënt. Daarom wordt bij de ervaring enkel de voornaam of de initialen getoond. cliënten kunnen indien ze dit willen ook volledig anoniem een ervaring met ons delen.
 • De alternatieve therapie-ervaringen gaan over de beleving van alternatieve therapie in het algemeen of over een specifieke therapievorm.
 • Ervaringen worden steeds door het webbeheer nagelezen en pas na goedkeuring online geplaatst. Dit om o.a. ongepaste of kwetsende opmerkingen te voorkomen.
 • De alternatieve therapie-ervaringen zullen enkel zichtbaar zijn op de verzamelpagina van de ingestuurde ervaringen en op de infopagina's over de specifieke alternatieve therapievormen.
 • Met de alternatieve therapie-ervaringen willen we mensen de kans geven om meer over alternatieve therapie te weten te komen. En, om mensen die nog twijfelen of alternatieve therapie hen kan helpen een laatste duwtje in de rug te geven naar een eerste afspraak.

Werkwijze

 • cliënten kiezen zelf of ze hun ervaring willen delen op Vind-een-Alternatief.be.
 • Dit kunnen ze eenvoudig – en anoniem - doen via vind-een-alternatief.be/plaats-ervaring.
 • Elke ervaring wordt door het webbeheer nagelezen en pas na goedkeuring online geplaatst. We controleren hierbij ook steeds of de identiteit van de cliënt voldoende beschermd is.
 • Er worden eveneens nooit volledige namen van behandelaars vermeld bij de ervaringen.

Heb je als behandelaar een opmerking bij een ervaring? Of voel je ergens je oncomfortabel bij? Mail ons en we lossen dit samen met jou op!

Hoe kun jij als behandelaar meehelpen om de drempel naar alternatieve therapie te verlagen?

Ook jij als behandelaar kan helpen om de drempel naar alternatieve therapie te verlagen door je cliënten te vragen om hun ervaring te plaatsen op Vind-een-Alternatief.be.

Dit kan eenvoudig door je (voormalige) cliënten onderstaande e-mail met link door te zenden of mee te geven. Zo helpen ze anderen de stap naar alternatieve therapie te zetten.

Bovendien is het terugblikken van waar men komt en zien waar men nu staat dikwijls een goede manier voor de verdere integratie van het alternatieve therapietraject.

Voorbeeld e-mail voor je cliënten

Onderwerp: Help anderen met jouw alternatieve therapie-ervaring

Hallo,

Heb jij ervaren dat alternatieve therapie iets kan betekenen voor jou? En wil je helpen om het taboe rond alternatieve therapie te doorbreken? Deel dan anoniem je ervaring op Vind-een-Alternatief.be en vergemakkelijk zo de stap naar alternatieve therapie voor anderen. Jouw ervaring invoeren kan volledig anoniem en zal niet gekoppeld worden aan mij als behandelaar. Het is dus geen recensie, maar zo help je anderen die opzoek zijn naar hulp maar nog niet overtuigd zijn dat alternatieve therapie kan helpen.

Wil jij graag jouw ervaring met alternatieve therapie delen? Dat kan eenvoudig via: vind-een-alternatief.be/plaats-ervaring

Warme groet!


Heb je als behandelaar nog opmerkingen of vragen?

Mail ons gerust!