Terug naar boven

Mindfulness

Hebben je hoofd en je lichaam nood aan rust? Wil je leren loslaten en in het moment leven? Dan is mindfulness zeker iets voor jou!

Vind meteen een mindfulness trainer

Of lees meer over:
Wat is mindfulness?
Genieten van het nu
Voordelen mindfulness
Mindfulness oefening
Mindfulness tips

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een vorm van mediteren of van bewust in het leven staan. Dankzij mindfulness leer je leven met volle aandacht. Je wordt je bewust van het hier en nu, zonder je gedachten te laten afdwalen naar het verleden of de toekomst.

In onze huidige samenleving is het namelijk verleidelijk om je op de toekomst te richten. Ons druk bestaan brengt vaak een heleboel stress en spanningen met zich mee.

Bij mindfulness focus je je alleen op wat je op dat specifieke moment aan het doen bent. Via specifieke mindfulness oefeningen leer je hoe je jouw aandacht juist kan richten en hoe je overbodige gedachten kan loslaten. Hierdoor is er minder chaos in je hoofd, voel je je rustiger en heb je nog energie op het einde van je dag. Daarnaast wakkert mindfulness ook je creativiteit aan en helpt het je minder te oordelen over jezelf en anderen.

En mindfulness is nog eenvoudig te leren ook! Vind meteen een mindfulness training bij jou in de buurt.

Genieten van het hier en nu

Veel mensen hebben vandaag de dag het gevoel dat ze een strijd tegen de klok moeten voeren. Werk en privé moeten gecombineerd worden, er wordt onophoudelijk aan multitasken gedaan en perfectionisme en prestatiedrang eisen uiteindelijk hun tol.

Mindfulness kan je leren genieten van het hier en nu. Stel je bent onderweg naar huis van je werk. Je bent gestresseerd omdat je met je auto in de file staat en denkt na over wat je vanavond allemaal nog moet doen. Je moet nog boodschappen doen, het eten klaarmaken, dan snel afwassen om op tijd te zijn voor die ouderavond,…

Bij mindfulness breng je je gedachten terug naar het moment waarop je je op dat moment bevindt. Jij, in de auto. Genietend van die leuke song op de radio. Je bent je bewust van de klanken, van je voeten op de pedalen, je handen op het stuur,…

Dit zorgt ervoor dat je van kleine dingen kan genieten en de waarde kan zien van elk moment. Zo glijden stress en spanningen van je af.

Voordelen mindfulness

Mindfulness beoefenen heeft dan ook verschillende voordelen zoals:

  • Je ervaart minder stress
  • Je kan je beter focussen
  • Je wordt productiever
  • Je geniet meer van het leven
  • Je voelt je gelukkiger
  • Je leert iets moois te zien in de kleine dingen
  • Je leert om niet meteen te oordelen

Én het is eenvoudig toe te passen! Een gemakkelijke stap dus naar een harmonieuzer leven!

Mindfulness oefening

Mindfulness is een heel toegankelijke vorm van meditatie. Dankzij onderstaande oefening kan je al eens proeven voordat je de stap zet naar een mindfulness cursus. Zet een wekker op 5 minuten (of 10 als je durft ????), dat is lang genoeg om mee te starten.

Ga even rustig zitten en adem enkele keren diep in en uit. Sluit je ogen. Ontspan je schouders. En focus je enkel en alleen op je ademhaling. Hoor het geluid ervan, voel de beweging, zie de luchtstroom.

Wees je vervolgens bewust van wat je op dat moment opmerkt. Neem dingen waar en laat je gedachten voorbijkomen als wolkjes. Zonder er echt aandacht aan te besteden. Merk ze op en laat ze weer los. Ga terug naar je ademhaling. Luister naar de geluiden om je heen, voel de stof waar je op zit, ruik de geur in de kamer,… Merk je gedachten op en laat ze weer los. Adem.

Door de grote stroom aan gedachten op te merken maar er geen verdere aandacht aan te besteden, verliezen ze hun impact. Zo leer je de werkelijkheid steeds meer te zien zoals die is, zonder innerlijke stoorzenders. Je laat je gedachten niet langer je leven controleren, maar leert om ze op te merken en weer los te laten. Zonder oordeel.

Mindfulness tips

Ook deze 5 praktische mindfulness tips helpen je alvast op de goede weg!

Tip 1: Start ’s ochtends al

Spring je nadat je wakker bent geworden meteen de douche in? Denkend aan alles wat je die dag nog moet doen? Begin daar dan al met een eerste mindfulness oefening. 1 minuutje langer douchen maakt geen verschil. Word je bewust van de geur van de shampoo en zachte textuur van de douchegel. Voel het stromende water op je huid. Op die manier zal je meer genieten van je douche en meer ontspannen de dag beginnen.

Tip 2: Stop met multitasken

Multitasken is een verraderlijk iets. Ons eigen brein geeft ons het gevoel dat we meer gedaan krijgen als we multitasken. Wetenschappelijk onderzoek toont echter het tegendeel aan. Als je je slechts op één taak tegelijkertijd focust, kan je dieper werken en ben je productiever. Probeer stoorzenders zoals je smartphone of een overvolle mailbox zoveel mogelijk te vermijden wanneer je met een bepaalde taak bezig bent. Zo word je niet constant onderbroken.

Komen er tijdens het werken aan een bepaalde taak plots andere gedachten bij je op over dingen die je nog moet doen? Noteer deze dan op een papiertje. Dit geeft rust. Je kan ze niet vergeten want je hebt ze genoteerd. Zo kan je brein deze onbewuste gedachten loslaten en kan jij je weer volledig op je taak focussen.

Tip 3: Doe eens niets

Een ander verraderlijk iets, is denken dat je meer gedaan krijgt als je geen pauze neemt. Dit is door wetenschappers al meermaals weerlegt. Door je brein voldoende korte pauzes te gunnen, kan het zich opnieuw opladen. Zo ben jij meer gefocust dan wanneer je non-stop urenlang aan het werken bent. Strek tussen twee taken door even de benen, ga kort een luchtje scheppen of wandel even naar het koffieapparaat. Deze korte pauze doet je brein al veel deugd! Zo kan je weer opladen voor een volgende taak.

Tip 4: Houd je aandacht bij de activiteit

Ben je met iemand in gesprek? Blijf je dan op die persoon focussen, neem er niet plots je smartphone bij om die ene melding van je sociale media of dat ene mailtje snel te bekijken. Toon interesse in je gesprekspartner en bekijk pas achteraf je telefoon.

Ook tijdens het eten hebben we de neiging om er snel de smartphone bij te nemen. Laat die tijdens je eetmomenten even in je zak zitten en geniet volop van je maaltijd. Proef de verschillende smaken en texturen en geniet van het moment.

Breng zo je dag mindfull door: was mindfull af, doe mindfull boodschappen, ga mindfull wandelen, dek je kind mindfull toe,…

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Soms verwachten we veel te veel van onszelf. Wees gerust eens lief voor jezelf. Het is oké om fouten te maken. Het is oké om niet altijd 100% te geven. Het is oké om (nog) niet te kunnen mediteren ???? Verleg je focus van wat je mist of wat je volgens jezelf nog niet goed doet, naar wat je wél goed doet en waar je dankbaar voor bent. Je mag leren en je mag daar de tijd voor nemen. Dit hoort allemaal bij het groeiproces dat je doormaakt.

Nog meer leren over mindfulness? Een mindfulness trainer kan je hier uitstekend bij helpen! Vind meteen een mindfulness training, cursus of workshop bij jou in de buurt.