Terug naar boven

Meditatie

Wat is mediteren en hoe doe je dat? Dankzij meditatie kom je tot rust, laat je stress en spanningen makkelijker varen en sta je zorgelozer en positiever in het leven. Er zijn heel wat verschillende vormen van meditatie. Ontdek wat mediteren voor jou kan betekenen via een meditatieleraar!

Vind meteen een meditatieleraar

Of lees meer over:
Mediteren betekenis
Wat doet mediteren met je?
Hoe mediteren? 5 tips!
Soorten meditatie

Mediteren betekenis

Meditatie wint steeds meer aan populariteit bij mensen die mindful willen leven. Het is een waardevolle techniek waarmee je tot rust kan komen of een bepaalde staat van bewustzijn kan bereiken.

Wanneer je denkt aan mediteren, zie je waarschijnlijk het volgende: stilzitten in kleermakerszit, je vingers tegen elkaar en je hoofd zo leegmaken dat je er helemaal zen van wordt. Maar de essentie van mediteren ligt niet in de houding en ook niet in erg je best doen om niet meer te denken. Mediteren is vooral tijd maken voor jezelf om naar binnen te gaan en zonder oordeel gewaar te worden van wat daar leeft. De essentie van mediteren gaat over dicht bij jezelf zijn, aanvaarding en loslaten. En dat kan via veel soorten van meditatie.

Mediteren is voor iedereen verschillend. Misschien wil je gewoon even vijf minuten ontspannen of wil je net jezelf eens goed onder de loep nemen. Dat is prima. Er is geen goed of fout.

Hoewel mediteren niet bij een bepaalde religie hoort, wordt het vaak gelinkt met Boeddhisme of oosterse levenswijzen. Maar ook onderzoek in de neuropsychologie toont het nut van meditatie aan. Mediteren is van alle tijden en alle streken en als je de meditatie vindt die bij je past, dan geniet je zonder twijfel van de vele voordelen!

Vind meteen een meditatiecoach bij jou in de buurt.

Wat doet mediteren met je?

Iedereen loopt in het dagelijkse leven tegen verschillende uitdagingen aan. Denk maar aan het werk die niet gaat zoals je had gehoopt, een overvolle to-do lijst als ouder of een moeizame relatie. Of misschien wil je meer diepgang in je leven en jezelf beter leren kennen.

Gevoelens zoals stress en angst kunnen een groot deel van je leven bepalen. Door te mediteren leer je dat soort gevoelens te observeren en nadien ook los te laten. Het is een proces om tot peace of mind te komen.

Enkele voordelen van mediteren zijn:

  • Je leert dat gedachtes uiteindelijk gewoon maar gedachtes zijn
  • Door te mediteren zie je dingen duidelijker
  • Je wordt een liefdevoller persoon
  • Je bent minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten
  • Je concentratie wordt beter
  • Je leert om in het moment zelf te leven en van kleine gelukjes te genieten
  • Je hebt minder haast en voelt je minder gestresseerd
  • Je lichaam herstelt zich beter
  • Je voelt je vrijer, zorgelozer en gelukkiger

Hoe mediteren? 5 tips!

Meditatie helpt je zen te worden. Je leert om met een accepterende houding te kijken naar jezelf, om gedachten voorbij te laten varen en je te focussen op waar je hart ligt. Hoe je mediteert, kan voor iedereen anders zijn. Dit zijn alvast 5 praktische tips om te leren mediteren.

Tip 1: Verwacht niet te veel

Mediteren leidt niet vanaf de eerste keer tot spirituele verlichting of verbluffend nieuwe inzichten. Probeer dan ook niet om je meditatie als een wondermiddel te zien maar als een fijn moment voor jezelf.

Tip 2: Neem een comfortabele pose aan

Er is geen specifieke houding waarin je het best kan mediteren. Ga dus gerust zitten, liggen of rechtstaan om te mediteren. Of probeer eens verschillende houdingen uit. Er is geen goed en fout. De houding waar jij je het prettigst in voelt, is de perfecte pose om te mediteren!

Tip 3: Zet een timer

Als je traint voor een marathon, start je ook niet meteen met urenlang te lopen. Begin klein. Stel een haalbare planning om te mediteren op. Zo kan je starten met elke dag 5 minuten te mediteren en als dit je bevalt langzaam op te bouwen naar 10 minuten per dag. Tijd is nogal relatief tijdens het mediteren. Steeds naar je horloge moeten kijken, haalt je echter makkelijk uit je concentratie. Je kan dit eenvoudig oplossen door een wekker te zetten of een app op je smartphone te installeren.

Tip 4: Test uit welke meditatie het best voor jou werkt

Er zijn veel verschillende vormen van meditatie.

Bij zen meditatie kan je je ogen open houden en schuin naar beneden kijken. Hierbij richt je je blik op een vast punt. Probeer ondertussen rustig te ademen via je buik.

Een andere vorm die je kan uittesten is bijvoorbeeld mindfulness meditatie. Hierbij richt je je aandacht op de wereld om je heen. Ga rustig zitten en luister naar de geluiden die je hoort. Voel het materiaal waar je op zit. Geraak je afgeleid door je gedachten? Breng je aandacht steeds terug naar je zintuigen.

Vind je het moeilijk om te starten met mediteren? Dan kan je ook kiezen voor geleide meditatie. Denk bijvoorbeeld aan een meditatiecoach of leraar. Of neem deel aan meditatiedagen onder begeleiding. Of waarom geen spirituele retraite volgen? Het kan allemaal en is de perfecte manier om te leren mediteren.

Tip 5: Probeer je hoofd niet leeg te maken

Veel mensen denken dat je tijdens het mediteren je hoofd moet leegmaken. Maar dit is zeker niet nodig. De kunst van het mediteren is net om je gedachten te observeren. Neem ze rustig waar en zie ze net als wolken in de lucht komen en gaan. Na een tijdje zal je opmerken dat je gedachten hébt, en dat jij niet je gedachten bént. Dit zal helpen om stress en spanningen te laten varen en jezelf beter in je vel te voelen.

Soorten meditatie

Er zijn verschillende manieren waarop je kan mediteren. Enkele mogelijkheden zijn:

Mantra meditatie

Mantrameditatie is het herhalen van klanken of gebeden. Een voorbeeld hiervan is transcendente meditatie. Het doel van deze meditatie is om een rustige, prettige sfeer te creëren. De herhaling van de klanten concentreert je en de trilling werkt kalmerend.

Yoga

Sommige vormen van yoga hebben een meditatief karakter. Een voorbeeld daarvan is Yin Yoga. Hierbij wordt meer gefocust op een kalm gemoed en minder op fysieke beweging. Yoga kan ook een perfecte manier zijn om een eerste stap naar meditatie te brengen. Door yoga voel je je kalmer en geconcentreerder en zijn je lichaam en energie in balans.

Visualisatie meditatie

Tijdens visualisaties maak je gebruik van je verbeelding of roep je een bepaald beeld op in je gedachten. Je kan je bijvoorbeeld een persoon voorstellen die eigenschappen heeft die je bij jezelf graag verder zou ontwikkelen. Wanneer het beeld in je hoofd is opgebouwd, stel je je voor hoe jij en het beeld één worden. Visualisatie meditatie wordt vaak gebruikt om nieuwe, positieve gewoonten te creëren.

Concentratie meditatie

Bij concentratie meditatie probeer je je aandacht op één object te houden, zo geconcentreerd en lang mogelijk. Je kiest zelf welk object dit is. Het kan bijvoorbeeld een kaars, een afbeelding of een Boeddhabeeld zijn, of je kan de focus houden op een gevoel zoals liefde of dankbaarheid. Als je je aandacht lang genoeg op iets dat overal aanwezig en tijdloos is richt, ga je dat ook zo aanvoelen. Concentratie meditatie is een fijne meditatievorm om balans te vinden en te aarden.

Vipassana meditatie

Vipassana betekent letterlijk ‘helderder zien’. Het is een meditatievorm om jezelf tot nieuwe inzichten te brengen. Je leert aandachtig te zijn op veranderende verschijnselen en zelf niet te veel betrokken te zijn. De focus ligt op het aanvaarden van veranderingen als natuurlijke processen. Naast kalmerend is vipassana meditatie ook een goede manier om meer inzicht in je reacties en gedragingen te krijgen.

Ademhalingsmeditatie

Je ademhaling en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Door lang en diep te ademen kunnen geblokkeerde spanningen en emoties vrijkomen. Focussen op je ademhaling brengt rust en geeft je verbinding met je lichaam, gevoel en geest.

Bewustzijnsmeditatie

Bij deze vorm van mediteren doe je dezelfde dingen als anders, maar vergroot je jouw bewustzijn van je handeling en je Zijn op dat moment. Zo kan je bijvoorbeeld bewust wandelen waarbij je elke beweging waarneemt en voelt hoe je voeten de aarde raken. Of je kan bewust eten, bewust afwassen of koffie drinken. Zo ben je dichter bij jezelf, leef je in het hier en nu en vertraag je tegelijkertijd!

Probeer gerust verschillende soorten meditatie uit. Zo kan je de meditatievorm kiezen die voor jou het prettigst werkt!